Theodor Holman is een gevierd auteur, columnist, radio- en tv-maker en scenarist. Zijn literaire werk wordt gekenmerkt door het onverwerkt Indisch verleden van zijn ouders. Daarnaast wijdde hij meerdere boeken aan zijn vriend Theo van Gogh die in 2004 door de zesentwintigjarige Mohammed Bouyeri werd vermoord. In Als de liefde gooit hij het over een andere boeg: hoe ga je om met de dood, hoe creëer je als oudere ruimte voor jezelf.
Als de liefde begint op de laatste werkdag van de zestigjarige begrafenisondernemer en weduwnaar Henk. Daar ontmoet hij een vroegere studiegenoot van de kunstacademie. Zij vertelt hem dat ze onlangs nog contact heeft gehad met Esther (Ster), het eerste vriendinnetje van Henk (Honk). Hij beseft dat Esther zijn grote liefde was, en eigenlijk altijd is gebleven, ondanks het huwelijk met Inge waaruit hun enige kind Olga voortkwam. Evenals Inge is Ster van het ene op het andere moment bij hem vertrokken. Hij ‘is niet goed in vrouwen’, Olga uitgezonderd. Hierin kunnen de schrijver en diens protagonist elkaar de hand schudden. Na zijn pensionering wil Henk van de vrijheid genieten. Hij knapt zijn oude Volkswagenbusje op en heeft plannen ermee te gaan reizen, plaatsen op te zoeken waar dierbare herinneringen liggen. Die droom wordt echter verstoord als zijn zwangere dochter en haar man Kees onverwacht bij hem in zijn kleine appartement trekken.
In tegenstelling tot Henk heeft Ster wel iets met haar opleiding gedaan. Als hij na urenlang googelen haar fb account vindt, leest hij dat ze een gevierd kunstenares is die pendelt tussen haar woningen in New York en Parijs. Terwijl haar Henk zo uitstekend kon modeltekenen, heeft zij succesvolle kunstenaars uit het verleden ‘gekopieerd’. Ondanks het feit dat haar account al twee jaar nauwelijks enige activiteit verraadt en deze door haar agent lijkt te worden beheerd, stuurt hij haar een berichtje: ‘Dag Ster. Honk’.
In zijn hang naar vrijheid verlangt Henk ook weer naar een vrouw. Al swipent vindt hij niet wat hij zoekt, maar de vijftigjarige Carine vindt hém wel. Twee jaar geleden heeft hij haar man begraven. Al bij hun eerste ontmoeting slaat de vonk over, maar dan neemt Ster contact met hem op.
“Ze keek me alleen maar aan. Omdat ik ook niets zei, vroeg ze: ‘Stel me alsjeblieft een vraag of zeg iets vreselijks.’
‘Hoe gaat het met je?’
‘Ik wist wel dat je voor het vreselijke zou kiezen… Vooruit dan maar. Het goede nieuws is: ik ga binnenkort dood.’”
Tegenwoordig woont Ster een paar straten verderop in Amsterdam. Als hij haar opzoekt, blijkt ze nog maar kort te leven te hebben; ze lijdt aan ALS. In de dagen die volgen ontbrandt een strijd in Henk tussen zijn eerste en zijn tweede grote liefde, waar uiteindelijk uitsluitend verliezers zijn. Als de liefde is geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Het is een prachtige novelle. Voor het werk werd Holman bekroond met de Hans Vervoort prijs 2023.